Narcist

Narcisten zijn er in vele soorten; mannelijk, vrouwelijk en tot mijn spijt helaas ook al kinderen

 

Narcisme komt steeds vaker voor.

Ontmoet u een narcist dan weet u dat pas wanneer u zichzelf vragen begint te stellen en op zoek gaat naar antwoorden. U gaat uzelf vragen stellen omdat dit soort mensen uw positieve emoties en gevoelens van eigenwaarde opzuigen en u neerhalen om zichzelf beter te voelen. Een relatie met een pathologische narcist gaat om psychisch misbruik en sadisme. Een narcistische partner is in het begin charmant, lief, begripvol en geeft u het gevoel dat jullie tweelingzielen zijn. Alles wat u wenst, probeert hij/zij voor u waar te maken. Uw leven begint als een sprookje. Hij/zij kan niet meer zonder u. U bent alles voor hem/haar. U wordt op handen gedragen. Dit gedrag heeft voor een narcist echter niets met echte liefde of gevoel te maken. Het is een uitstel van executie voordat de relatie als een bom uit elkaar knalt.

Maar dan begint het voor hem/haar te zwaar te worden om steeds maar aardig tegen u te blijven. De walging begint naar boven te komen bij de narcist en dan begint het vuurwerk. Hij/zij zal u laten branden. Hij/zij is 180 graden omgedraaid. Dit alles nadat u eerst afhankelijk in liefde en materie bent gemaakt. U kunt bijna niet meer loskomen uit zijn/haar web. Het is te laat.

Steeds maar zegt u sorry en betuigt u spijt voor situaties waar u geen oorzaak van bent. U begrijpt het al, u bent uw eigen identiteit kwijt. U wordt gebruikt als prooi of project, zowel privé als zakelijk. De narcist gaat te werk als een vampier, en zuigt al uw energie op om u dan te breken en als vuilnisvat te gebruiken. Hij of zij zal u vertellen hoe dom, onnozel, kansloos en slecht u bent en gebruikt nog meer kwetsende woorden die u onzeker maken en u een schuldgevoel geven.

Als u de kracht vindt om bij deze persoon die u kwelt weg te gaan, kunnen wij gerechtelijke hulp en therapie aanbieden en samen aan uw herstel werken. Wij willen meewerken om uw wonden te laten helen en uw toekomst er beter uit te laten zien zodat u niet meer achterom hoeft te kijken. U bent een ervaring rijker en zult sterker in het leven staan.

 

Narcist en narcistisch misbruik

Hoe weet u of u te maken hebt met een narcist?

De meeste narcisten komen normaal over en liegen bovendien zeer overtuigend. Hij/zij pakt u moeiteloos in met zijn/haar mooie persoonlijkheid en zelfverzekerde praatjes. U heeft het gevoel begrepen te worden door hem/haar en hij/zij geeft u het gevoel of hij/zij uw soulmate/tweelingziel is. Totdat hij/zij zich aan u heeft vastgeketend met een huwelijk, een kind of een bedrijf dat samen is opgebouwd. Dan komt de ware aard naar boven en begrijpt u niet meer wat het was wat u zo’n veilig gevoel gaf en waardoor u zich zo speciaal voelde bij deze persoon.

Een narcist maakt misbruik van uw zorgzaamheid, goedgelovigheid en maakt graag kostelijk gebruik van al uw dienstbaarheden. Dit gebeurt meestal zonder dat u het zelf in de gaten heeft en dan is het meestal te laat.

 

 

U heeft er alles aan gedaan om uw relatie te redden

Niemand kan een narcist veranderen. Hoe lief, onderdanig, begripvol, geduldig u ook bent en alles heeft gedaan om het hem/haar maar naar de zin te maken. Nee, niets maar ook niets kan een narcist helpen. Er zijn ook hele slimme, afgestudeerde mensen die er met open ogen ingetrapt zijn en nu ook met al het leed en verdriet eenzaam zitten te huilen. U begint op den duur echt te geloven dat het aan u lag dat de relatie zo is verlopen en u kunt zelfs gaan denken dat u gek bent.

Narcisten zijn vaak mooi of hebben een charisma waar men niet omheen kan. Soms denkt men dat hij/zij totaal niet het type is waar men normaal gesproken op zou vallen. Maar dan nog krijgen narcisten het voor elkaar u aan zich te binden.

Denkt u maar niet dat  u de enige bent die zo behandeld wordt. Na u en voor u zijn er al velen emotioneel en psychisch kapot gemaakt. Een narcist blijft doorgaan en verandert NOOIT !

 

Het gedrag van een narcist heeft maar één doel ten koste van een ander zichzelf verrijken. Dat doen ze door zich te vermaken met leedvermaak, zich rijkelijk te belonen op uw kosten, uw naam misbruiken, u fysiek en psychisch te mishandelen. Een narcist gaat alleen met u een relatie aan als u hem/haar iets te bieden heeft. Het gaat hen niet om liefde want dat gevoel kennen ze niet. Het gaat hen om macht en geld.

Een narcist in het bedrijf.

Werkt u samen met een narcist dan mag u hopen dat u uw baan nog kan behouden en dat het bedrijf niet failliet gaat. De schade kan zo groot worden dat alles wat u heeft opgebouwd in de goot komt te liggen en u vaak nog met vele grote schulden achterblijft. Het is ook mogelijk, als u samenwerkt met een narcist dat hij/zij u onderuit haalt tot ontslag.

 

Narcistisch misbruik wordt gekenmerkt door de volgende situaties:

 • Alle controle wordt u uit handen genomen 
 • U wordt sociaal geïsoleerd
 • U wordt financieel gemanipuleerd
 • Uw mening wordt genegeerd
 • U wordt geïntimideerd of bedreigd 
 • Er wordt verbaal geweld tegen u gebruikt
 • Door zijn stemmingswisselingen, wordt u als een jojo heen en weer geslingerd
 • Er wordt fysiek geweld tegen u gebruikt

 

Is jouw partner een narcist?

1. Hij/zij houdt van pratenEen narcist heeft het graag over zichzelf en geeft anderen nauwelijks de kans om aan de conversatie bij te dragen. Lukt je dat wel, dan is het antwoord vaak ‘maar’, of ‘eigenlijk’, waarna een verhaal volgt over hoe het in feite echt in elkaar zit.

2. Hij/zij is een onderbreker Iedereen onderbreekt wel eens maar een echte narcist brengt het onderwerp vervolgens weer kundig op zichzelf. De narcist heeft weinig interesse in jou.

3. Hij/zij overtreedt de regelsEen narcist geniet ervan regels aan zijn/haar laars te lappen en het niet zo nauw te nemen met sociale normen. Denk aan voordringen, systematisch te weinig fooi geven en kantoorartikelen stelen. Een narcist voelt zich graag de uitzondering op de regels.

4. Hij/zij vertoont grensoverschrijdend gedragNarcisten veronachtzamen andermans gevoelens, gedachten, ruimte en bezit. Ze tonen weinig consideratie voor anderen, hebben vervolgens weinig wroeging en draaien de boel om. Denk aan dit soort uitspraken: ‘Het is jouw schuld dat ik het vergat, want jij herinnerde me er niet aan’

5. Hij/zij creëert een bepaald imageOf dat nou op het fysieke vlak ligt, of op het materiële, financiële, sociale, religieuze of culturele vlak, de narcist zal hoe dan ook beter dan anderen willen lijken en ‘speciaal’ willen zijn. Daar worden mensen, objecten of prestaties voor gebruikt. Onder deze valse identiteit verstopt de narcist zijn/haar echte zelf.

6. Hij/zij vindt dat hij meer rechten heeft dan anderenHij/zij wil de lieveling zijn, voorrang krijgen, favoriet zijn. De wereld draait immers om hem/haar.

7. Hij/zij is een charmeurNarcisten zijn vaak zeer charismatisch en overtuigend. Als hij/zij geïnteresseerd is in jou, zul je je heel bijzonder en gewenst voelen. Zodra de lol eraf is, laat hij/zij je vallen.

8. Hij/zij vertoont negatieve emotiesEen narcist houdt ervan om zich machtiger te voelen en jou onzeker te maken. Hij/zij kan erg slecht tegen kritiek en is snel beledigd. Als hij/zij het niet eens is, wordt hij/zij erg boos en maakt een scène, of hij/zij wordt koud en afstandelijk. Vaak oordeelt de narcist snel en legt hij de schuld bij jou. Sommige narcisten vervallen in psychisch geweld. Ze willen dat jij je inferieur voelt, zodat zij zich beter kunnen voelen.

 

Narcistisch misbruik herkennen

Een narcist zal zich nooit zomaar blootgeven. Manipulatie, isolatie en geweld sluipen er vaak ongemerkt, beetje bij beetje in. Voordat u het weet, raakt u in het web van een narcist verstrikt en dan is het te laat.

Bent u er niet zeker van of iemand narcistisch misbruik toepast?

U herkent narcistisch misbruik o.a. aan de volgende situaties.

 • Uw behoeften en emoties komen altijd op de laatste plaats; er wordt geen oprechte interesse in u getoond. 
 • U gelooft dat de relatieproblemen uw schuld zijn, zelfs als daar geen aanleiding toe is. 
 • U bent bang voor de stemming waarin uw partner verkeert als deze thuiskomt; deze stemming kan overigens zomaar omslaan. 
 • U heeft het idee dat uw partner liegt of halve waarheden vertelt.
 • U loopt op eieren binnen uw relatie.
 • U heeft toestemming van uw partner nodig om dingen te doen.
 • U heeft (nagenoeg) geen financiële controle of toegang tot financiële middelen.
 • U heeft het idee dat uw partner belangrijker is dan uzelf.
 • U verliest uzelf in de relatie; uw leven wordt een leugen en niemand kent u zoals u echt bent.

 

Narcisme is niet of nauwelijks te behandelen

 

Neem de juiste stappen om jezelf en je kinderen te beschermen.

 U kunt een keuze maken uit diverse herstelmethodes:

- 4 daags herstel (u bent dan 4 dagen van huis)

- EFT therapie om u van uw pijnlijke emoties te bevrijden (trauma’s en nare gedachtes, relatieverslaving etc.)

- boek over Narcisme (op de home pagina links boven)

- 1 daagse workshop 

- Advocaat inschakelen gespecialiseerd in psychopathie

 

Checklist je herkent een narcist:

 • Hij/zij heeft geen geweten
 • Hij/zij heeft stemmingswisselingen
 • Hij/zij is nooit tevreden
 • Hij/zij is jaloers
 • Hij/zij kan uw baan afpakken (ontslag)
 • Hij/zij kan uw bedrijf naar de afgrond helpen
 • Hij/zij krijgt nooit aandacht genoeg
 • Hij/zij geeft u een stiltebehandeling
 • Hij/zij kan niet alleen zijn
 • Hij/zij krijgt woedeaanvallen uit het niets
 • Hij/zij manipuleert om te krijgen wat hij/zij wil
 • Hij/zij gaat vreemd
 • Hij/zij kan liegen alsof het gedrukt staat
 • Hij/zij creëert ruzie zonder reden
 • Hij/zij is egocentrisch
 • Hij/zij is verslavingsgevoelig (o.a. drugs, sex, gokken, kopen)
 • Hij/zij kan niet communiceren
 • Hij/zij gebruikt hun kind als een pion om hun expartner kapot te maken
 • Hij/zij gebruikt hun kind om samen te zweren tegen vader/moeder
 • Hij/zij zorgt je de hele omgeving tegen je krijgt, niemand geloof je bijna
 • Hij/zij zegt dat je gek bent
 • Hij/zij maakt jou depressief of erger nog, zorgt dat je aan de medicijnen gaat of laat jou opnemen
 • Hij/zij krijgt vaak de instanties aan hun kant door hun vals nep gedrag want de ander is altijd gek
 • Hij/zij kan glashard zijn fouten ontkennen en doet alsof je spoken ziet en alles verkeerd ziet en begrijpt
 • Hij/zij speelt mensen tegen elkaar uit
 • Hij/zij verlaat u van de ene op de andere dag met of zonder kinderen
 • Hij/zij gebruikt u als een pion zolang hij/zij u nodig heeft om doelen te behalen
 • Hij/zij heeft het altijd over zichzelf
 • Hij/zij geeft andere mensen altijd de schuld
 • Hij/zij streeft naar macht en aanzien
 • Hij/zij heeft geen normen en waarden
 • Hij/zij blijft nooit bij zijn/haar standpunt
 • Hij/zij vermoordt uw ziel en verwoest uw hart

 

 

 

 

 

 

 

Ingeschreven bij KvK 020809280000