Zelfverdediging

Narcist en narcistisch misbruik Ik ben Richard van Asdonk, sinds 1980 docent fysieke en mentale weerbaarheid bij justitie en veiligheid.

Ik ben per toeval toeval in contact gekomen met de Israëliër Eyal Yanilov, de rechterhand van de grondlegger van het Krav Maga Imi Lichtenfeld. In het begin was ik heel sceptisch over deze vorm van zelfverdediging maar dat werd al snel minder toen het op realistisch vechten aankwam, waar alleen de regels van de straat gelden. Ondanks mijn ruime vechtsportervaring werd ik geconfronteerd met mijn beperkingen wat vechten en verdedigen betreft met en tegen o.a. een mes, handvuurwapen, wurging en knuppel. Krav Maga is helemaal afgestemd op de verschillende vormen van agressie zoals deze op dit moment in onze samenleving plaatsvinden.

Belangrijk is dat cursist kennis maakt met zijn primair gedrag als deze geconfronteerd wordt met stress, ongemak en angst. Deze ervaring is namelijk bepalend voor een veilige en creatieve oplossing. Het primaire gedrag in een stresssituatie uit zich o.a. door te reageren vanuit je grove motoriek, je fijne motoriek wordt uitgeschakeld. Het aanleren van alleen technieken is daarom ook een vorm van schijnveiligheid. Het is niet de techniek die bepalend is voor de meest veilige oplossing, maar de situatie (sfeer) en de fysieke en mentale basiseigenschappen van het individu.

Krav Maga is ontwikkeld voor de burger. De technieken zijn afgestemd op de huidige agressie en geweldspiraal van onze maatschappij. Er wordt in gewone dagelijkse kleding getraind zoals lange broek en t-shirt en schoenen aan om de realiteit zoveel mogelijk na te bootsen. De beoefenaar van het Krav Maga zal indien mogelijk conflictsituaties proberen te vermijden. Maar in geval van een daadwerkelijke conflictsituatie zal hij alles doen om te overwinnen. Het Krav Maga is een geschikte methode voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. In relatief korte tijd zal men leren om te gaan met (levens)bedreigende situaties, zoals bedreigingen met mes, vuurwapen of zelfs wurging. Het Krav Maga is geschikt om jezelf te beschermen tegen mishandeling en geeft je de keuze om controle te nemen over je eigen veiligheid in je leven in elke situatie.

Cursus zelfverdediging Het Krav Maga is ook bestemd voor mannen die mishandeld worden. Steeds meer mannen zijn het slachtoffer van huiselijk geweld, durven geen aangifte te doen tegen hun ex/partner en komen in het blijf van mijn lijf huis terecht. Het gaat om overleven en je niet steeds weer in elkaar te laten slaan. Je stopt zelf met je te laten mishandelen. Ook is het belangrijk dat als je gestalkt wordt dat je jezelf goed kunt verweren als zo'n persoon uit het niets je aanvalt.

Je leert omgaan met crisissituaties op een realistische manier. Je laat je niet meer slaan, klemmen of wurgen en kan jezelf goed verdedigen als iemand met een mes voor je staat. In deze situaties zijn er geen regels meer, je bent aan het vechten om te overleven. Er staan al genoeg advertenties in de kranten met “vrouw gedood na scheiding”. Mannen durven na mishandeling door hun ex/vrouw geen aangifte te doen uit schaamte of ze vluchten naar een schuiladres. Ze durven er met niemand over te praten dat ze mishandeld worden door hun ex/vrouw. Deze mannen moeten zichzelf kunnen verdedigingen en zelf vertrouwen krijgen dat ze het waard zijn om gelukkig te mogen zijn. Een methode van zelfverdediging en het ongewapende gevecht. De technieken die ik mijn deelnemers leer zijn effectief, eenvoudig en makkelijk om te leren. Ze kunnen worden toegepast onder extreme stresssituaties door zowel mannen, vrouwen als kinderen. Ongeacht hun lichamelijke conditie, kracht of leeftijd. Het systeem kent geen regels. In de strijd om je leven is alles toegestaan om te overleven. In het systeem worden vaak aanvallen toegepast op een aanvaller zijn kruis, zijn ogen of zijn keel.

Ik geef priveles, maar lessen in groepsverband is ook mogelijk.